Social icons Facebook Linkedin Facebook

Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι προϊόντα που έχουν παραχθεί σε ελεγχόμενες βιολογικές καλλιέργειες, στις οποίες έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση αλλά και την αύξηση της ευφορίας του εδάφους με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση δηλαδή συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων. Προκειμένου να παραχθούν τα βιολογικά προϊόντα, εφαρμόζονται πλήρως οι κανόνες που καθορίζονται από τη κοινοτική κι εθνική νομοθεσία, οι οποίοι αποσκοπούν στη προστασία του περιβάλλοντος. Για την παραγωγή τους, είναι επίσης σημαντική η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της χλωρίδας, της πανίδας αλλά και του εδάφους που βρίσκονται αυτά, αποκλειστικά με φυσικούς τρόπους.

2. Τι είναι βιολογική καλλιέργεια και τι η βιολογική κτηνοτροφία;

Με τον όρο βιολογική καλλιέργεια αναφερόμαστε στο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων με φυσικούς τρόπους, χωρίς τη χρήση δηλαδή συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων. Η βιολογική καλλιέργεια έχει ως αρχή την εξασφάλιση αυθεντικών τροφίμων προς κατανάλωση, ενώ παράλληλα φροντίζει για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Αντίστοιχα, η βιολογική κτηνοτροφία, στηρίζεται στη φυσική διαβίωση των ζώων, χωρίς τη παραμικρή χρήση γενετικά τροποποιημένων φυλών ή γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών. Από τη βιολογικά κτηνοτροφία, προκύπτουν τα βιολογικά αυγά, το βιολογικό κρέας αλλά και τα βιολογικά γαλακτοκομικά.

3. Πως μπορώ να γνωρίζω με βεβαιότητα ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό;

Οι έλεγχοι στη βιολογική καλλιέργεια είναι εξαιρετικά αυστηροί κι επαναλαμβάνονται σε όλα τα στάδια από τους αρμόδιους οργανισμούς πιστοποίησης, πιστοποιώντας το προϊόν με ειδική σήμανση. Όλα τα βιολογικά προϊόντα οφείλουν να φέρουν καθαρά τη κατάλληλη σήμανση η οποία πρέπει να δίνει στοιχεία για την επιχείρηση, τη τοποθεσία παραγωγής και συσκευασίας των τροφίμων, τον κωδικό πιστοποίησης, τα στοιχεία του φορέα πιστοποίησης και την ένδειξη με το αντίστοιχο στάδιο πιστοποίησης.

4. Πώς ελέγχονται και πιστοποιούνται τα βιολογικά προϊόντα;

Στη χώρα μας εφαρμόζονται οι πρακτικές που διέπονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2092/91 και 1804/99). Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. η αυθεντικότητα αλλά και η ποιότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, ελέγχεται σε όλα τα στάδια παραγωγής με αυστηρές προδιαγραφές που ορίζουν οι εγκεκριμένοι εγχώριοι και ξένοι οργανισμοί πιστοποίησης. Οι οργανισμοί αυτοί ελέγχουν πλήρως τον τρόπο και τον τόπο παραγωγής, τον τρόπο μεταφοράς αλλά και κάθε επιπλέον δραστηριότητα που ενδεχομένως αφορά το προϊόν μέχρι τη διαδικασίας συσκευασίας του. Στην κάθε χώρα οι οργανισμοί αυτοί τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας.

5. Τι κέρδος έχουμε καταναλώνοντας βιολογικά προϊόντα;

Καθώς τα βιολογικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από συνθετικά, ορμόνες, αντιβιοτικά, λιπάσματα και γενικά οποιαδήποτε παρέμβαση που δεν εμπίπτει με την φυσιολογική τους ανάπτυξη, είναι τα πλέον ασφαλή για την υγεία μας αλλά και για τη προστασία του πλανήτη.

6. Πόσο απαραίτητα είναι τα βιολογικά προϊόντα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι η πλέον ιδανική παιδική διατροφή. Είναι απόλυτα φυσικά, χωρίς τη προσθήκη λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά τους. Είναι επίσης απαραίτητα καθώς μεταβολίζονται και απορροφώνται ιδανικά από τον οργανισμό, εδραιώνοντας τα θεμέλια για την ομαλή και γερή ανάπτυξη των παιδιών.

7. Υπάρχουν διαφορές στη γεύση των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά;

Αν και η γεύση είναι καθαρά υποκειμενική, τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, διατηρούν ανέπαφη τη φυσική τους σύσταση, κάτι που τους επιτρέπει να αναδείξουν τη πραγματική γεύση και οσμή της παραγωγής. Ταυτόχρονα, αναδύουν πιο έντονες γεύσεις από τα συμβατικά, καθώς εξασφαλίζουν κι επιπλέον θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες των φρούτων και των λαχανικών.

8. Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως ακριβότερα;

Η διαφορά τιμής οφείλεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Καθώς πρωταρχικός στόχος των βιολογικών καλλιεργειών είναι η έμφαση στην εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και όχι της ποσότητας. Λόγω του αποκλεισμού της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων η παραγόμενη ποσότητα είναι συγκεκριμένη, περιορισμένη και χρήζει της επιπλέον προσοχής κι εργασίας κάτω από τις αυστηρές προδιαγραφές. Απαιτείται περισσότερος χρόνος, προσωπική φροντίδα, ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο και εξειδικευμένη χειρωνακτική εργασία από τους παραγωγούς οι οποίοι φροντίζουν το εκάστοτε προϊόν.